Kaos-borgen
Oversat fra Citadel of Chaos, 1985
Af Steve Jackson
Indre illustrationer af Russ Nicholson og Malcolm Barter
1. udgave udkom på Borgens Forlag 1985
som nummer 2 i Sværd og Trolddom
Med omslag af Emmanuel
2. udgave fra Borgens Forlag 2003
Med omslag af Kevin Jenkins
Oversat af Hans Rancke
2. engelske udgave med omslag af Ian Miller
Beskrevet af Anders Have
Overblik
- På forsiden: Det Sorte Tårn med Balthus Dires hær af monstre, der marcherer ud af borgen.
- Historien foregår i Vestlige Allansia, på borgen ”Det Sorte Tårn” på Craggen Klippen i Craggen Højderne sydøst for Piletræs Dalen (som i Borgens udgave hed Piledalen), og syd for Den Hvide Flod og Salamonis.
- Kaos-Borgen er Steve Jacksons første solo-bidrag til Fighting Fantasy serien. Steve Jackson og Ian Livingstone skrev sammen Troldmanden fra Ildbjerget, der udkom som nummer 1 i serien.
- Der var så meget polemik omkring det første engelske omslag (som også blev Emmanuels eneste!), at forlaget Puffin skiftede det ud med et mere egnet, tegnet af Ian Miller.
Anders’ noter
Steve Jackson har altid været kendt for at eksperimentere, og Kaos-Borgen er ingen undtagelse. I starten kan man vælge mellem forskellige formularer, som man bruger undervejs i eventyret. Disse valg kan være udslagsgivende for, om man gennemfører bogen eller ej. Systemet med formularer bliver senere videreudviklet i Jacksons tetralogi Sagaen om Kongernes Krone.
Du spiller en magiker, Ærkemageren af Yore’s dygtigste elev. Historien starter med, at du lægger planer op med selveste Kong Salomon, kongen af Salamonis, for at vælte den onde troldmand Balthus Dire. Din mission er at komme helt op i Det Sorte Tårn, også kaldet Kaos-Borgen, og dræbe den magtfulde magiker, så området omkring Salamonis ikke bliver underlagt Balthus Dires grusomme hånd.
Eventyret udspiller sig udelukkende i Det Sorte Tårn, hvor Balthus Dire hersker, og hvor hans kone Lukretia og børnene holder til. Borgen blev i sin tid bygget af en forfader, Gandor Dire, og arven er nu gået videre fra Craggen Dire til sønnen Balthus Dire.
Bogen har en glimrende atmosfære, når først man er kommet inden for murene og man føler næsten hele tiden, at en overhængende fare kan springe frem lige om hjørnet. Humoren er også god og ikke for selvhøjtidelig.
Man møder et utal af forskellige væsner, der ikke alle er superintelligente. Der er nogle historiske monstre i denne bog som for eksempel Hvirvelvindskvinden, Calacorm, hundeaben og gorillahunden samt Ganjierne, men ikke mindst de skøre og finurlige Rundlinger, der ruller rundt og kaster med små knive.
Steve Jackson lægger ikke fingrene imellem (det skulle da lige være som ”bogmærker”), hvis han kommer på nogle bizarre indfald. Det mest berømte absurde sted i bogen er nok dette:
”De små væsner skriger og putter sig ind til hinanden, da du kommer. Du dræber dem let, for de gør slet ingen modstand! Du er noget mistænksom over for sådan en let sejr, men fortsætter over mod den modsatte dør.”
Steve Jackson har givet udtryk for, at netop Balthus Dire er hans personlige favorit blandt alle karakterer i Allansia. Som den ene part af Den Dæmoniske Trio også tællende Zagor (skurken i Troldmanden fra Ildbjerget) og Zharradan Marr (skurken i Amok-væsnet – begge af Steve Jackson) er Balthus Dire en væsentlig brik i det ondes evindelige kamp for at erobre herredømmet over hele Titan.
Bogen er godt balanceret. Finder man den rette vej er bogen ikke svær at gennemføre rent matematisk. Slutscenen er fantastisk bygget op og man mærker, at den gode Jackson har brugt lang tid på at strikke mesterværket sammen. Men Steve har altid været lumsk og det er klart som blæk, at det er ikke nemt at finde den sande vej.